Település földrajz

Prügy fekvése

Prügy Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részén Magyarország egyik legkisebb tájegységének a Taktaköznek a középpontjában helyezkedik el, a Tisza folyótól észak-nyugatra.

Megközelíthetőség

Közúton:
A település közúton könnyen megközelíthető a 37-es útról letérve Szerencstől délre haladva alig 10 km-re, míg Tokajtól is mindössze 20 km-re található.
Busz: http://www.menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi

Vasút: Közvetlen vasútállomással nem rendelkezik. A vasúton érkezők a szerencsi vasútállomástól busszal közelíthetik meg a települést.
Vonat: http://elvira.mav-start.hu/

Földrajzi jellemzők
A kistáj különlegessége a védett Hódoslapos-tó, az Ökör-tó és a védett homokbányák, ahol a parti fecske és a gyurgyalag fészkel.A Taktaköz a Tiszától a Harangodig terjedő kistáj, északkeleten a Hegyalja lejtőivel, délnyugaton a Sajó alsó szakaszával érintkezik. Ez a terület a folyószabályozás előtt a Tisza ártere volt, kisebb része alacsony ármentes terület, enyhén hullámos síkság. A folyómeder gyakori helyváltoztatásáról az elhagyott medrek és morotvák tanúskodnak. Környékének felszínét az egykori hordalékkúp-, folyómeder-maradványok, morotvatavak teszik változatossá, amelyek nagy része feltöltődik.
A település központi része árvízmentes területre épült, halmazos szerkezetű, szabálytalan, csoportos beépítésű telkekkel, zsákutcákkal. Az újonnan létesített utcák sakktáblás alaprajzúak. A község határát szántóföldek, erdőfoltok alkotják.
Az állandóan és időszakosan elöntött területeken a honfoglalás korától komplex ártéri gazdálkodás alakult ki. Az itt élők elsősorban legeltető állattenyésztéssel, folyami, rekesztő és réti halászattal foglalkoztak. Valamikor az ártéri termékeket - a halat, a nádat, a vesszőből és gyékényből font tárgyakat - nemcsak a megyében, hanem távolabbi piacokon is értékesítették. A táj a folyószabályozástól, a mezőgazdaság átalakulásától, a növénytermelés fokozódásától jelentős mértékben átformálódott, de néhány pontján megőrizte a természetes állapotot. Elkerülte ezt a vidéket az iparosítás is. Ez ma már előnyt jelenthet, hiszen nincsenek környezetszennyező ipari beruházások, ami nagyban segítheti a Taktaköz és Prügy legnagyobb erősségének, a mezőgazdaságnak és az induló idegenforgalomnak a kibontakozását.
A település szántói, rétjei a minőségi növénytermesztés és állattenyésztés alapjait teremtik meg. Ez azonban ma még nem bírja eltartani a helyieket, és egyelőre nincs biztos háttere az idegenforgalomnak sem, pedig a vizek kiváló lehetőséget kínálnának a horgász- és víziturizmus művelői számára. A kistáj különlegessége a védett Hódoslapos-tó, az Ökör-tó és a védett homokbányák, ahol a parti fecske fészkel. A község határában található tavak állatvilága bővelkedik a mocsarakra jellemző madarakban, halakban. Megtalálható itt a vízicsibe, a bölömbika, a réti tücsökmadár, a barna réti héja, a dankasirály. A halfajok közül gazdag állománya él itt a lápi pócnak és a réti csíknak. A község régi temetőjében található a szentendrei rózsa, ami azért is különlegesség, mert az országban ezen kívül csak Szentendrén található meg. Sajnos a rózsa kihalófélben van!

 
Gyurgyalag
Partifecske
 

 



















© 2003-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.