Móricz Zsigmond Emlékház

Móricz Zsigmond Emlékház - tájház

Cím: Móricz Zsigmond út 13. sz.
Vezető: Papné Derján Margit
Nyitva: minden héten szerdán és vasárnap 10 -16 óráig.
A tájház állandó kiállításai

  • Móricz Zsigmond élete és kora
  • Paraszti életmód a 19-20. sz. fordulója

Honlapja: A Magyar Múzeumok Honlapján található (www.museum.hu)

Magyar Irodalmi Emlékházak»

Prügy nevezetessége az 1897-ben épült tájház, melynek helyén állt a Móricz család által egykor lakott (1885-1892) parasztház.
Móricz Zsigmond Prügyön
töltötte gyermekkorát 1887-1892 között. Itt járta ki az elemi iskola 3-4-5. osztályát, és itt konfirmálták (1891) a református templomban. Prügyi élmények szólalnak meg a Hét krajcár, a Judit és Eszter, a Disznótor című novelláiban, valamint a Légy jó mindhalálig című regényében, illetve az Életem regénye egyik részében.
A nagy magyar írónak emléket állító házat - Móricz Zsigmond halálának 30. évfordulójára - 1972-ben újították fel, de rendszeres kiállításokkal csak 1979-től várja a látogatókat.
Tulajdonosa a Községi Önkormányzat. Az apró, háromosztatú lakóház valójában nem volt Móricz Bálint családjának hajléka. Az 1880-as évek végén e ház elődjében laktak, s ott élt 1887 közepétől 1891 végéig a gyermek Móricz Zsigmond is, ám a nekik otthont adó épület 1891 decemberében leégett. A család az év utolsó napján Sárospatakra költözött, s a tűz martalékává lett ház helyén a mai épületet már az új tulajdonos építette fel. A parasztház helyiségeiben néhány parasztbútor és háztartási eszköz mellett - főként másolatokon, fényképeken, maketteken, a nagy prózaíró kötetein követheti nyomon a látogató Móricz Zsigmond életét, munkásságát, valamint azoknak az élettörténetét is, akik - mint valós személyek - megjelentek a nagy író munkáiban, elsősorban az Életem regénye c. művében.

 
 

Fehér könyv

Móricz kamaszkori naplója tizennégy éves korából. Ebben találhatók az író első kéziratai. Köztük legelső elbeszélése, a Karácson estéje.


© 2003-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.