Móricz Zsigmond Emlékház
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PRÜGYÖN: MÓRICZ ZSIGMOND EMLÉKHÁZ
2012. június 20.

Késő délután, 18 óra előtt 10 perccel még csak tíz egynéhányan voltunk a Móricz Zsigmond Emlékház udvarán, aztán néhány perc alatt több mint 70 főre nőtt a programjaink iránt érdeklődők száma. Olyannyira, hogy hirtelenjében székeket, lócákat kellett a szomszédoktól beszereznünk, mert a korábban 30-40 főre saccolt látogatói létszámot jócskán túlléptük. Így is voltunk jó néhányan, akik állva néztük végig az előadásokat.
Szilágyi Péter tanár úr, múzeumvezető köszöntötte a vendégeket, akik között nemcsak prügyiek, hanem taktakenéziek, szerencsiek, sőt debreceniek is voltak, s mindhárom korosztály képviseltette magát: nagyszülők, szülők és gyerekek.
18 órától egy különleges, rendhagyó bábelőadást tekinthettünk meg a debreceni lelkész házaspár Kustár Gábor és neje, Zsuzsa jóvoltából. A bibliai teremtéstörténetet adták elő saját dramaturgia és saját maguk által készített bábfigurák segítségével úgy, hogy ők maguk is szerepeltek a színen.
Ezt követően Újhelyi Kinga, a debreceni Csokonai Színház Mensáros-díjas színművésznője tartott felolvasóestet, aki a magyar és a világirodalom területéről válogatott, a születés témája köré szerveződő írásokat tolmácsolt. Előadói estjét a művésznő egy gyönyörű csángó népdal eléneklésével zárta.
Időközben elkészült hagyományos kemencénkben, cserépedényekben a töltött káposzta, amit hő kőn sült kenyérrel fogyasztott el a vendégsereg.
Amíg az ízletes vacsorát elpusztítottuk, Szőke Bertalan tanár úr összeállította a fényképvetítéshez szükséges technikai eszközöket, és 20 óra után elindítottuk a tanár úr által gyűjtött és digitalizált régi prügyi fotók vetítését. A helyiek nagy érdeklődéssel figyelték és fedezték fel az egykori képeken felmenőiket vagy éppen évtizedekkel korábbi önmagukat. Így valójában és virtuálisan is nemzedékek találkozója lett e nyári éjszaka.
Az események ideje alatt a Móricz Zsigmond Emlékház állandó kiállításai folyamatosan látogathatók voltak.
A Múzeumok éjszakája programunkat fenntartónk, a Prügy Községi Önkormányzat támogatta.


 

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI PRÜGYÖN
2011. szeptember 21.
Képgaléria»

2011. szeptember 17-ének és 18-ának hétvégéjén tartották Európa-szerte épített örökségünk nagyközönség előtti ingyenes nyitva tartására szervezett Kulturális Örökség Napjai rendezvényeket. Ez a hétvége épített kulturális örökségeinkre hívja fel a figyelmet, azok szellemi erőterének hangsúlyozásával. Idén az "1000 magyar ház" cím adta az örökségnapok témáját.
A prügyi Móricz Zsigmond Emlékház ötödik esztendeje vesz részt változatos programokkal az Európa Tanács és az Európai Unió által is támogatott kezdeményezésen. Tovább»

A Móricz-ház infrastrukturális fejlesztése
2010. szeptember 9.

A Móricz Zsigmond- emlékházat 1971 óta a Pügy Községi Tanács, majd 1990-től a Pügy Községi Önkormányzat működteti.
Prügy Község Önkormányzata célul tűzte ki a település arculat formálását és zöldfelület fejlesztését. Tovább»© 2003-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.