Móricz Zsigmond Emlékház

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI PRÜGYÖN
2011. szeptember 21.
Képgaléria»

2011. szeptember 17-ének és 18-ának hétvégéjén tartották Európa-szerte épített örökségünk nagyközönség előtti ingyenes nyitva tartására szervezett Kulturális Örökség Napjai rendezvényeket. Ez a hétvége épített kulturális örökségeinkre hívja fel a figyelmet, azok szellemi erőterének hangsúlyozásával. Idén az "1000 magyar ház" cím adta az örökségnapok témáját.
A prügyi Móricz Zsigmond Emlékház ötödik esztendeje vesz részt változatos programokkal az Európa Tanács és az Európai Unió által is támogatott kezdeményezésen.
Szeptember 18-ai programunkat úgy alakítottuk, hogy az egy projektzáró nyílt naphoz kapcsolódott.
Két éve kezdődött el a Móricz Zsigmond Emlékház környezetének kialakítása, rendbetétele. Egy éve parkosítottunk, Móricz-sétányt alakítottunk ki és parkolót építettünk. Ez év szeptemberében pedig elkészült az a nádtetős, stílusában a Móricz-házhoz hasonlító modern, mégis hagyományos arcot öltő épület, mely a látogatók kiszolgálására hivatott. Egy irodahelyiség mellett kis raktár, női, férfi és mozgáskorlátozott WC, valamint egy szabadtéri kemence szolgálja a látogatók kényelmét.
Ünnepi alkalmunk a református templomban, Móricz Zsigmond 1891-es konfirmációjának hajlékában kezdődött. A textust Nagyné Szilágyi Andrea nagytiszteletű asszony olvasta fel, az igehirdetés szolgálatát Nagy Károly nagytiszteletű úr végezte. Igehirdetésében felhívta a figyelmet a móriczi életmű recepciójának utóbbi években végbement változásaira, valamint az író reformátusságára, biblikus gyökereire.
Ünnepségünket megtisztelte Dr. Németh János, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának vezető főtanácsosa, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató asszonya, a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének elnöke négy kolléganőjével, valamint Móricz Zsigmond három unokája, Sáfránné Kolos Réka, Kolos Virág és Simon Balázs személyében. Vendégeinket Erdei Sándor polgármester úr köszöntötte.
Szilágyi Péter tanár, az emlékház vezetője megnyitójában az épületeket megtöltő szellemiségről, lelkiségről, valamint a közösségépítés fontosságáról beszélt.
Kolos Virág nagyapjáról, Móricz Zsigmondról tartott érdekfeszítő előadást, melyben kiemelte a Móricz család egyes tagjainak az utazáshoz és a kulturálódáshoz, a tanuláshoz való pozitív hozzáállását. Hangsúlyozta az író Prügyhöz fűződő, meghatározó, íróvá válásában fontos szerepet játszó intenzív élményeit.
A Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói (Diószegi Kristóf, Ónodi Laura, Batyi Irén, Kovács Petra és Váradi Angelika) Móricz Zsigmond Damaszkuszi élmény című, 1933-as tanulmányából mondtak el részleteket. A sokáig kéziratban maradt tanulmány az író istenélményéről szól.
„Isten az erő és az akarat, amely létrehívta s itt tartja ma is e világot; és nem ejti ki kezéből…”- vallja Móricz a teremtő Istenről.
Ezt követően E. Csorba Csilla mondta el gondolatait irodalmi hagyományainkról, kultuszápolásról, a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének szakmai munkájáról, egyben megköszönte a prügyi pedagógusok áldozatos, magas szakmai színvonalon végzett munkáját.
A prügyi énekkar két alkalomhoz illő, gyönyörű dalt adott elő Estharang, valamint Van egy ház a Tisza-parton címmel.
Szilágyi Péter egy-egy emléklappal köszönte meg azoknak a munkáját, akik tevékenyen részt vettek a projekt munkálataiban, illetve évek óta támogatják emlékház-vezetői munkáját. Emléklapot kaptak Boros-Leskó Géza korábbi polgármester, valamint a Polgármesteri Hivatal munkatársai; Nyikes Tibor tervező, a Vianova Zrt. dolgozói, Kovács Zoltán műszaki ellenőr, valamint Boros-Leskó Gézáné önkormányzati képviselő asszony.
Templomi ünnepségünk nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével zárult.
Ezt követően átsétáltunk a Móricz Zsigmond Emlékházhoz, ahol Dr. Németh János vezető főtanácsos úr és Koncz Ferenc országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP) úr adta át a gondnoki épületet, majd Nagy Károly református nagytiszteletű úr megáldotta azt.
Főtanácsos úr a helyi közösségek meghatározó szerepét hangsúlyozta nemzeti kultúránk fenntartásában, képviselő úr pedig a kultúra fogalmát értelmezte, szerepének fontosságát hangsúlyozta.
Ezután irodalmi séta következett Szilágyi Péter vezetésével. A séta a Móricz-háztól indult, s ahhoz a három portához látogatott el, ahol a Móricz család lakott, mielőtt megvették volna a mostani emlékház helyén állt, 1821-ben épült, majd 1891 szilveszterén leégett parasztházat. A séta az iskola érintésével kanyarodott vissza az emlékházhoz.
A kulturális program befejezéseként vendégeink megkóstolhatták új kemencénkben sült kenyérlángosunkat.
Rendezvényünket nyolcvan látogató tisztelte meg jelenlétével. Prügyről, Budapestről, Leányfaluból és Nyíregyházáról jöttek vendégeink.
Pályázati beruházásunk az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott 10,6 millió forintos támogatásból valósult meg. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által kiírt, A vidéki területekbe beruházó Európa program keretében jöhetett létre a prügyi Móricz Zsigmond Emlékház környezetének rendezése, a látogatóbarát gondnoki ház megépítése.

Szilágyi Péter

 © 2003-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.